שנים רבות בתחום משאבי האנוש עזרו לי לפתח את הקשב לשפה הניהולית. היכולת לאבחן שפה ניהולית בתהליכי גיוס, קריטית להצלחה של ארגונים. בתהליכי גיוס פוגשים מועמדים שעל פניו, בקורות החיים, ביצעו תפקידי מפתח, אך יחד עם זאת, זיהוי נכון של שפתם הניהולית, יגלה כי לעיתים קיימים פערים משמעותיים בין הכתוב למצוי. בזכות זיהוי נכון תוכלו להימנע מאחד הכאבים הכי משמעותיים בארגונכם- טעות בגיוס. ראיתי לנכון להקדיש פוסט מיוחד לנושא מכיוון שכאשר מדובר בטעות גיוס של מנהל, ובעיקר מנהל בכיר, האפקט עבור הארגון רדיואקטיבי, לא פחות (!)
מורה נבוכים לשפה הניהולית:
בתהליך אבחון של מועמדים, לא ניתן כמעט להסיק ולהעריך את המועמדים בהסתמך על שאלות ישירות. יכולת האבחון נשענת בעיקר על הסקה "בין השורות" ומאינטגרציה של כלל המידע הנאסף בזמן הריאיון. מכיוון שזה המצב, חשוב לדעת לזהות כיצד נשמעים מנהלים בדרגים שונים, גם מבלי שנשאלו שאלות ישירות על ניסיונם התעסוקתי.
כדי לזהות את השפה הניהולית עם הדרג הניהולי, חילקתי את דרגי הניהול ל-4 דרגי ניהול נפוצים הקיימים ברב הארגונים, קטנים וגדולים- החל מראש צוות ועד דרג חברי ההנהלה. החלוקה גסה ומאפשרת הסתכלות כללית. בארגונים בהם קיימת היררכיה מורכבת יותר, ניתן להתייחס לרמות הניהול המוצגות כאן ברמת חטיבה, יחידה עסקית או אתר מקומי.
דרגי הניהול:
- ראשי צוותים
- מנהלים מטריציונית- מנהלים מתוקף אישיותם ולא מתוקף סמכותם. אלו מנהלים שאינם מנהלים עובדים באופן ישיר- כגון: מנהלי פרויקטים, מנהלי מוצר ומהנדסי מערכת.
- מנהלים בדרג בכיר/ ביניים- כגון: מנהלי תחומים ומחלקות.
- חברי הנהלה בדרג VP\C
לכל מנהלי הדרגים הללו, במידה וצברו ניסיון רלוונטי בדרג הזה, יש שפה ייחודית. כאשר פוגשים במועמדים בדרגים השונים, הם מדברים דרך פילטר הדרג הניהולי בו התנסו. אלא אם כן החלטתם לגייס מועמד עם פוטנציאל ולאו דווקא עם ניסיון ניהולי לדרג המבוקש אצלכם, חשוב כי תקבלו החלטה לגבי גיוס מועמדים רק לאחר שזיהיתם כי השפה תואמת את צרכיכם הארגוניים וללא קשר לטייטל המוצג בקורות החיים.
להלן מאפיינים של דרגי הניהול השונים ומאפייני השפה בה ישתמשו מועמדים בדרך כלל כשיציגו עצמם בפניכם (שימו לב, הדגש הוא על מאפיינים ניהוליים, ולא אחרים) :
דרג ניהולי
|
מאפייני הדרג הניהולי |
מאפייני השפה הניהולית |
ראש צוות |
· הובלה מקצועית · יכולת שיתוף בידע · יכולת הנחיה, חניכה ולימוד · דוגמא אישית · ריכוז משימה · הובלה בהתאם לתוכנית עבודה מוגדרת · חלק מהצוות בביצוע המשימות · ניהול טקטי
|
· אחריות · מקצועיות · שיתוף · הפשלת שרוולים · משימתיות · רתימה · בקרה ופיקוח
|
מנהל מטריציוני |
· יכולת תכנון · הסתכלות מערכתית · יכולת תעדוף גבוהה · יכולת הנעה ודחיפה · יכולת הצגה · עבודה והנעה דרך מערכות יחסים · יכולת פוליטית טובה (חוצה ארגון) · התמודדות יעילה עם בלת"מים · משימתיות גבוהה · ניהול פרויקטלי
|
· מתודיות · תכנון ארוך טווח · הישגיות · דחיפה · מיקוד · מערכתיות · תקשורתיות גבוהה · רפרזנטטיביות · יכולת הצגה של פרויקט לעומקו ולרוחבו, מתחילתו ועד סופו, לרבות התמודדות יעילה עם קשיים ומהמורות שבדרך
|
מנהל בדרג בכיר/ ביניים |
· אוטוריטה מקצועית וניהולית
· מיילג' ניהולי מוכח ועומק מקצועי בהתאם · יכולת ניהול מנהלים · יכולת פיתוח צוותים ומנהלים · יכולת תכנון וחלוקת משאבים טובה · במקרים מסוימים נדרש ליכולת ניהול מטריציונית כנ"ל (תלוי בתפקיד)
|
· בגרות · ניסיון · מנטורינג · נוכחות · הובלה · מקצועיות גבוהה/ מומחיות · יכולת טובה בניהול מנהלים ועובדים · במקרים מסוימים נדרשות יכולות מטריציוניות גבוהות כנ"ל (תלוי בדרישות התפקיד)
|
חבר הנהלה/ מנכ"ל |
· מיילג' ניהולי וניסיון מקצועי נרחב
· בדרך כלל יש צורך בהכרות מעמיקה של התעשייה בה המועמד נדרש לעסוק · הסתכלות ארוכת טווח · הסתכלות מערכתית · תכנון ארוך טווח- רב שלבי (תקציב ותוכנית עבודה שנתית/ רב שנתית) · הבנה עסקית גבוהה · נדרשת ייצוגיות גבוהה ותוקף מול גורמים בכירים ועסקיים, כגון: דירקטוריון/ הנהלה/ Corporate/ לקוחות ועוד · יכולת פוליטית ארגונית טובה מאד · יכולת בניית ממשקים ותהליכים חוצי ארגון · ערך מוסף ניהולי ברור ומובהק ביחס לשאר העובדים בתחום · ניהול אסטרטגי מובהק · נדרשות בנוסף יכולות הניהול וההובלה של ניהול בכיר וניהול מטריציוני כנ"ל |
· ניסיון · כריזמה · מנהיגות · תוקף ניהולי · וורבאליות · רפרזנטטיביות גבוהה · פרואקטיביות · גישה עסקית מצוינת · ניתוח אסטרטגי · אנליטיות · תכנון ארוך טווח · מערכתיות · תחכום והסתכלות מורכבת ומעמיקה על תהליכים · התמודדות בוגרת ויעילה בניהול קונפליקטים · מיקוד גבוה והבחנה טובה בין עיקר ותפל · יכולת טובה מאד בניהול מנהלים ועובדים · נדרשות יכולות ניהול בכיר וניהול מטריציוני כנ"ל
|
חשוב לזכור!
תהליך אבחון מועמדים דורש הסתכלות מורכבת ולא מסתמך רק על מאפיינים ניהוליים. השתדלו בכל מקרה להיעזר בגורמים מקצועיים בתהליך האבחון, בעיקר בגיוס המנהלים הבכירים שלכם. בנוסף, קיימו מספר ראיונות לכל מועמד בארגונכם על מנת להעמיק בניתוח יכולות ניהוליות ולעולם, לעולם, לעולם, אל תוותרו על שיחות עם ממליצים.
הפוסט נכתב בלשון זכר, אך פונה לנשים וגברים כאחד
וואוו מיכל, איזה מאמר מקצועי. לקרא לפחות שלוש פעמים. אין כמו לשבת לידך ולשמוע אותך מראיינת. מרתק. תודה!
תודה יקירה. מתגעגעת מאד לעבודה המקצועית, הכיפית והמשותפת שלנו ❤