אחד המשפטים הכי נפוצים שאני שומעת בראיונות עבודה הוא: "אני לא טוב בפוליטיקה ארגונית".

לרב המרואיין מתכוון להציג באמירה הזו תכונה חיובית, מכיוון שלפוליטיקה מיוחסות לרב מילים כגון: מניפולציה, הונאה, ראוותנות, קידום עצמי על חשבון אחרים ועוד. בעיני, זו אחת מטעויות התפיסה הנפוצות ביותר בקרב מרואיינים ולא פחות בקרב העובדים בארגונים.

מבחינתי, פוליטיקה ארגונית, היא המרכיב המשמעותי ביותר ביכולת שלכם להתפתח. וויתרתם על התבלין הפוליטי, תתכוננו לקטסטרופה במטבח 😊

 

למה זה קורה?

פוליטיקה מייצגת את זירת האינטרסים הארגוניים. ככל שארגון גדול ומורכב יותר, מפת האינטרסים הארגונית תהיה מורכבת בהתאמה. וכן, גם בחברות קטנות מתקיימת פוליטיקה ארגונית, אך היא קלה יותר לעיכול. בדרך כלל.

היכולת הפוליטית שלכם, היא למעשה היכולת שלכם לפעול באותה זירה מרובת אינטרסים. היא מייצגת את מסוגלותכם לנוע בארגון ולקדם את משימותיכם, ליצור קשרים מועילים, לפתור קונפליקטים, לפתח ממשקים, להוביל, להשפיע ולהטביע את חותמכם לאורך זמן. חשוב להדגיש כי ככל שתתקדמו בהיררכיה הניהולית, תדרשו לפתח את המיומנות הפוליטית שלכם בהתאם, בין אם תרצו בכך או לא. אם תבחרו שלא לפתח את המיומנות הזו, מסלול ההתפתחות שלכם ייבלם ותתקשו מאד לצמוח לתפקידי ניהול בכירים ולעמדות מובילות בהמשך.

 

מספר דוגמאות למקומות בהם אתם פוגשים התמודדות פוליטית:  

  • בעת ניהול ישיבות ודיונים, כשעליכם לרתום קבוצת שותפים לאג'נדה שלכם.
  • בזמן שאתם מאפיינים הגדרת תפקיד.
  • כאשר אתם מטמיעים מערכות מידע.
  • כשאתם נדרשים לשינוי בנהלי העבודה.
  • כשאתם בונים ממשקי עבודה ומקיימים תהליכים חוצי ארגון.
  • כשאתם מקיימים דיוני תקציב.
  • כשאתם מנהלים פרויקטים.
  • כשאתם נדרשים לקבל ניהול גזרה נוספת, פרט לזו שאתם מנהלים בארגונכם.
  • ועוד…

 

כשמתמודדים בזירה הפוליטית חשוב לזכור:

בתוך ארגון, בין מחלקות, יש מתח טבעי ואינהרנטי. המתח הזה נובע מאינטרסים מובהקים שונים שיש לכל מחלקה.

למשל:

  • מחלקת הכספים: צריכה לשמור על תזרים המזומנים ולוודא שהרווחיות עולה. האוריינטציה הפיננסית מאופיינת בסדר ובארגון.
  • מחלקת השיווק: צריכה לוודא שמתמקדים בכיוונים העסקיים הנכונים והחברה משקיעה משאבים נכונים ביצירת כלים רלוונטיים לצורך פיתוח הזירה העסקית. האוריינטציה השיווקית מאופיינת בחזון ויצירתיות.
  • מחלקת המכירות: צריכה לפתח את השווקים הנבחרים ולמכור הרבה ומהר כדי לעמוד ביעדים העסקיים של החברה. האוריינטציה המכירתית מאופיינת ביצירת קשרים ובהישגיות.
  • מחלקת הפיתוח: צריכה לפתח מוצרים איכותיים ויציבים בהתאם לצרכי הלקוחות . האוריינטציה הפיתוחית מאופיינת בחדשנות וביישום טכנולוגי.
  • איך המתח בין המחלקות נראה במציאות? מבחינת מחלקת הכספים– מחלקת השיווק מבזבזת הרבה כסף, בפרט כשעדיין לא ברור לאן הולכים. מבחינת מחלקת השיווק- מחלקת הכספים זזה לאט מידי ובולמת את יכולתה לסייע לחברה לגדול עסקית כשהיא חוסכת תקציבים שנועדו להשקעות ארוכות טווח. מבחינת מחלקת המכירות– מחלקת הפיתוח לא מפתחת מספיק מהר את מה שהבטיחו ללקוחות וזה פוגע ביכולתה לבנות בסיס עסקי איתן ולייצר הכנסות. מבחינת מחלקת הפיתוח- מחלקת המכירות מבטיחה ללקוחות מוצרים בלי שום בסיס, וזה מכביד שלא לצורך על משימות הפיתוח.

לכל מחלקה יש הגיון בסיסי עמוק שמקיים אותה ולרב הוא סותר את ההיגיון שבקיומה של מחלקה אחרת. אין טובים ואין רעים בסיפור הזה, כולם מביאים מיומנות נחוצה ושונה כדי שהארגון ישרוד וישגשג.

 

אז איך מוצאים את נקודת האיזון ומפחיתים מכל הדרמה?

5 עקרונות שייסעו לכם בהתמודדות הפוליטית בארגונכם:

 

חשוב לציין כי התמודדות פוליטית היא מורכבת ובעלת רבדים רבים. הכלים שיובאו להלן, מייצגים עקרונות מרכזיים, אך לא את מגוון הפתרונות האפשריים בסיטואציות פוליטיות מורכבות.

 

  1. קבלו בהבנה את המתח בין גורמי האינטרסים השונים בארגונכם (לרב בין מחלקות). ההבנה הזו תייצר תשתית סבלנית יותר בממשק בין הגורמים השונים ותקדם דו שיח פרודוקטיבי בין כולם. ההבנה שיש הגיון מאחורי כל תפיסה, גם אם ההיגיון לא נגיש לכם, תסייע למצוא את האיזון בין כל הרצונות והדעות.

 

  1. קדמו יחסים לפני תוצאות. אחת הסיבות הנפוצות ביותר ל "תבערות" שנוצרות בין ממשקים, נובעת מקידום אגרסיבי של משימות מבלי ליצור תשתית יציבה של תקשורת. אם הממשק אתו אתם עובדים, לא מדווח לכם, הסיבה הכי משמעותית להנעה שלו, תהיה הקשר האישי שנוצר ביניכם. אתם לא חייבים להיות חברים, אבל רצוי שהקשר יהיה מאפשר ופתוח בין הצדדים. בנוסף, היו נדיבים עם הקולגות שלכם- סייעו להם ברוחב לב ובבא העת, תקבלו בחזרה. זה לא צבוע, זה כלל אנושי בסיסי.

 

  1. כבדו את שרשרת הפיקוד הארגונית. כשאתם לא פועלים בסדר הארגוני הנכון, הדרג המוביל לא יהיה רתום לאג'נדה שלכם ולא יוכל לסייע לכם בהטמעה. גישה ישירה לעובדים, ולא דרך המנהלים, תדרוש עבודה סיזיפית וקשה יותר בהמשך (בדרך כלל) ותיצור גם עימותים ותסכול רב שלא לצורך.

 

  1. לצורך רתימת ממשקים שונים לאג'נדה שלכם- מומלץ ליצור לובי לפני שמכנסים את כולם לישיבות ודיונים. כשמעלים נושא חדש לדיון או כשעוסקים בנושא נפיץ, מומלץ לא להשמיע אותו לראשונה בדיון, בפרט כשהמטרה היא לקדם החלטות. מומלץ למפות את המשתתפים עוד טרם המפגש (ניתן לעבוד עם מודל RAPID שנועד לתמוך בקבלת החלטות), לקיים עם המשתתפים פגישות נפרדות, לזהות מוקדי התנגדות עיקריים, לתאם עמם ציפיות ולנסות לרתום אותם טרם המפגש מרובה המשתתפים. הגעה לדיון עם גורמים שיתמכו בכם והעובדה שנחשפו לתכנים קודם לכן- יתרמו לקידום האג'נדה שלכם בעת קבלת ההחלטות באופן מהותי. בנוסף, תגיעו מוכנים יותר לרגע הקריטי, עם היכרות מעמיקה יותר של "תנאי השטח" ומוכנות ממשית לקראת התנגדויות צפויות בזירה בה אתם פועלים.

 

  1. שמעתם כבר על אמילי? תקראו לה מהר. היא פיבוט משמעותי במשחק הפוליטי שלכם. אמיל"י- ר"ת של אני מה יוצא לי מזה. כשאתם רוצים לשכנע ולרתום, חישבו על הסיבה שבעטיה כדאי לצד הרלוונטי להצטרף. אל תבטיחו מה שלא ניתן לקיים ואל תייצרו צפיית שווא, זה לא שווה את איבוד האמון בכם במידה ודברים לא יתממשו. חישבו לעומק ובתבונה כיצד הצד התומך בכם יוכל לקבל את התועלת הנדרשת עבורו בתהליך ועזרו לו לקדם גם את מטרותיו באותה זירה בהתאם.

 

המאמר נכתב בלשון זכר, אך פונה לנשים ולגברים כאחד.